Podpłomyki cebulowo-szparagowe

Podpłomyki cebulowo-szparagowe

Zdjęcie - Podpłomyki cebulowo-szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od czasu do czasu lubię przygotować szybkie podpłomyki. To idealne rozwiązanie jeśli nie mamy czasu upiec chleba, a marzy nam się domowe pieczywo.

Podpłomyki można wzbogacać o ciekawe dodatki np. smażoną cebulkę. W wersji wiosennej proponuję także dodać szparagi, dla koloru przyprawę curry ?

Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 15 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 300 g
  2. sól - 1,5 łyżeczki
  3. oliwy lub topionego masła - 2 łyżeczki
  4. letniej wody - 180 ml
  5. szparagi - 3 szt.
  6. cebula - 1 szt.
  7. przyprawy curry - 1 łyżeczka
  8. sody oczyszczonej - 1 łyżeczka

Potrzebne narzędzia:

  1. misa
  2. waga kuchenna
  3. wałek
  4. patelnia

Przepis:
1. Na maśle lub oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojone w kostkę szparagi. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną cebulę ze szparagami, sól, curry, sodę. Wlewamy letnią wodę i mieszamy do połączenia składników.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części, wałkujemy na okrągłe placki grubości 0,5 cm.
4. Tak przygotowane podpłomyki smażymy po 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Gotowe podpłomyki podajemy ze Smakowitą de Luxe.

Zdjęcie - Podpłomyki cebulowo-szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podpłomyki cebulowo-szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podpłomyki cebulowo-szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Podpłomyki cebulowo-szparagowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów