Podpłomyki cebulowo-szparagowe
Od czasu do czasu lubię przygotować szybkie podpłomyki. To idealne rozwiązanie jeśli nie mamy czasu upiec chleba, a marzy nam się domowe pieczywo.
Podpłomyki można wzbogacać o ciekawe dodatki np. smażoną cebulkę. W wersji wiosennej proponuję także dodać szparagi, dla koloru przyprawę curry ?
Czas całkowity: 25 min
Czas wyrastania: 10 min
Czas wypieku: 15 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 300 g
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwy lub topionego masła - 2 łyżeczki
- letniej wody - 180 ml
- szparagi - 3 szt.
- cebula - 1 szt.
- przyprawy curry - 1 łyżeczka
- sody oczyszczonej - 1 łyżeczka
Potrzebne narzędzia:
- misa
- waga kuchenna
- wałek
- patelnia
Przepis:
1. Na maśle lub oliwie podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Gdy zacznie się rumienić wrzucamy pokrojone w kostkę szparagi. Smażymy jeszcze 2-3 minuty.
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną cebulę ze szparagami, sól, curry, sodę. Wlewamy letnią wodę i mieszamy do połączenia składników.
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 4 części, wałkujemy na okrągłe placki grubości 0,5 cm.
4. Tak przygotowane podpłomyki smażymy po 1,5 minuty z każdej strony na rozgrzanej patelni.
Gotowe podpłomyki podajemy ze Smakowitą de Luxe.