Podpatrzone w Ameryce -tartaletki


Ciasto
- 110g mąki
- 60g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Nadzienie
- 50g masła
- 4 cebule czerwone
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 110g ser kozi
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
Cebulę posiekać i smażyć z masłem i cukrem na patelni na średnim ogniu, po 15 minutach dodać ocet, na koniec przyprawić solą i pieprzem. Cały proces trwa około 40 minut.
Ser kozi wymieszać ze śmietaną i żółtkiem.
Składniki na ciasto połączyć razem i wyrobić. Odstawić do lodówki na kilkanaście minut. Piec nagrzać do 190 stopni C. Formy na tartaletki wyłożyć ciastem, ponakłuwać widelcem i piec 10 min z obciążeniem i kolejne 10 min bez obciążenia (ja wkładam do nich formy od ramekinów, można użyć tradycyjnie fasoli czy grochu do obciążenia).
Na podpieczone i lekko ostudzone ciasto wyłożyć cebulowy farsz i przykryć serkiem, wstawić ponownie do pieca na 7-8 minut.
Przed podaniem skropić oliwą. Na zdjęciu widoczne są listki kolendry, można ozdobić również rukolą.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));