Podkręcona zapiekanka

Jeśli lubicie ziemniaczane zapiekanki to być może zasmakuje Wam właśnie ta :) To najbardziej prosta zapiekanka, jednak jej wygląd nie będzie na to wskazywał ;) Najważniejsze, aby "podkręcić" puree z ziemniaków i ładnie ją przypiec.

Składniki:
0,5kg ziemniaków
20dag szynki z indyka
3 marchewki
4 szalotki (ew 3 cebule)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub przyprawa do ziemniaków
2 łyżki masła
trochę mleka
jajko
Przygotowanie:
1 Ziemniaki gotujemy, ugniatamy bardzo dokładnie, dodajemy przyprawy, masło i odrobinę mleka, aby nie były za rzadkie.
2 Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, gotujemy ok 5min.
3 Szalotki siekamy i podsmażymy razem z pokrojoną szynką.
4 Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
5 Puree z ziemniaków wkładamy do woreczka z szeroką, ozdobną końcówką (gwiazdka) i wyciskamy kilka rzędów (w zależności ile nam się zmieści) pozostawiając miejsce. W to wolne miejsce dajemy mieszankę z warzyw i szynki.
6 Tak przygotowaną zapiekankę smarujemy rozbełtanym jajkiem i władamy do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją "grill". Pieczemy ok 15-20min.
Smacznego :)

Składniki:
0,5kg ziemniaków
20dag szynki z indyka
3 marchewki
4 szalotki (ew 3 cebule)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa lub przyprawa do ziemniaków
2 łyżki masła
trochę mleka
jajko
Przygotowanie:
1 Ziemniaki gotujemy, ugniatamy bardzo dokładnie, dodajemy przyprawy, masło i odrobinę mleka, aby nie były za rzadkie.
2 Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki, gotujemy ok 5min.
3 Szalotki siekamy i podsmażymy razem z pokrojoną szynką.
4 Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
5 Puree z ziemniaków wkładamy do woreczka z szeroką, ozdobną końcówką (gwiazdka) i wyciskamy kilka rzędów (w zależności ile nam się zmieści) pozostawiając miejsce. W to wolne miejsce dajemy mieszankę z warzyw i szynki.
6 Tak przygotowaną zapiekankę smarujemy rozbełtanym jajkiem i władamy do nagrzanego piekarnika z włączoną funkcją "grill". Pieczemy ok 15-20min.
Smacznego :)