Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na parze.

Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na  parze.

Obok tak przyrządzonego tofu nie da się przejść obojętnie. Jest lekko słodkawe, ostre, idealnie słone. Do tego warzywa - imbirowe i lekko chrupiące i grzybki shiitake. Pyszne! 

Danie najlepiej smakuje z chińskim ryżem na parze, czyli gotowanym w niewielkiej ilości wody, bez soli i na maleńkim ogniu, a następnie pozostawionym na 5 minut, aby doszedł w parze. Aby ryż wyszedł smaczny i miękki, należy unikać zaglądania do garnka. Przepisy znalazłam w książce "Doskonała chińszczyzna" wyd. Parragon.

Zdjęcie - Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na  parze.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na  parze.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na  parze.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostre tofu

Składniki:

  • 250g twardego tofu, opłukanego i odsączonego, pokrojonego w centymetrową kostkę
  • 4 łyżki oleju arachidowego
  • 1 łyżka świeżego, startego lub b. drobno posiekanego imbiru
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 4 dymki, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 mały brokuł, podzielony na różyczki*
  • 1 marchewka, pokrojona w słupki
  • 1 żółta papryka, pokrojona w cienkie plasterki
  • 250g grzybków shiitake, pokrojonych w cienkie plasterki**
  • ryż gotowany na parze

Marynata:

  • 5 łyżek buionu warzywnego
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • płatki chili (minimum spora szczypta)

Dokładnie wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Dodać tofu i dobrze wymieszać. Odstawić do zamarynowania***.

W woku lub na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju arachidowego i smażyć na nim tofu wraz z marynatą****, aż będzie przyrumienione i chrupkie. Zdjąć z patelni i odstawić (najlepiej trzymać je w cieple).

Rozgrzać pozostałe 2 łyżki oleju i smażyć na nim imbir, czosnek i dymkę 30 sekund. Dodać brokuł, marchewkę, paprykę i grzybki. Smażyć kolejne 5 - 6 minut. Przełożyć tofu pnownie na patelnię i dobrze wszystko wymieszać. Podawać od razu po przyrządzeniu, razem z ryżem ugotowanym na parze.

Zdjęcie - Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na  parze.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

* jesli uzywacie dużych warzyw, należy zwiększyć również ilość marynaty

** użyłam suszonych (85g) wcześniej namoczonych w gorącej wodzie i dobrze opłukanych

***tofu najlepiej marynować w zamkniętym słoiczku, co jakiś czas potrząsając nim, ponieważ skrobia kukurydziana osiada na dnie i zmieniając pozycję sloika, aby tofu zamarynowało się równomiernie

Ryż gotowany na parze

składniki (3-4 porcje)

225g ryżu

zimna woda

Umyć dobrze ryż. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, by tylko lekko przykrywała ryż. Doprowadzić do wrzenia, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu 15 minut - nie należ zaglądać do środka.

wyłączyć ogień i pozostawić ryż pod przykryciem na 5 minut. Ryż powinien dogotować się w parze, a ziarenka nie powinny się kleić.

Zdjęcie - Po chińsku. Ostre tofu i ryż gotowany na  parze.  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów