Pleśniak z rabarbarem i musem jabłkowym
Pleśniak to jedno z naszych ulubionych ciast. Kruchy spód, kwaskowe wnętrze z owoców, delikatna pianka i kruszonka. Mniam:). Zwykle robię to ciasto ze świeżymi porzeczkami lub dżemem porzeczkowym. Tym razem skorzystałam z pomysłu, który znalazłam u Gosi i zrobiłam z rabarbarem. By przełamać smak dodałam mus jabłkowy. Całość znakomicie smakowała! :). Porzeczka na zdjęciu tym razem jest tylko w ramach dekoracji ;).
Miłego weekendu :)
Składniki:
*3 szkl. mąki
*1 kostka margaryny lub masła
*4 żółtka
*4 łyżki cukru
*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
*cukier waniliowy lub aromat
*szczypta soli
*ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany lub wody (jeśli będą problemy z wyrobienie ciasta)
Piana:
*1-2 łyżeczki kakao
*1/3 szkl. cukru
*4 białka
*1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masa owocowa:
*15 dag świeżego rabarbaru
*200g musu jabłkowego
*1/3 szklanki cukru
*1/3 szklanki wody
*1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić w plastry, a truskawki w średniej wielkości kawałki. Na patelnie lub do garnuszka wlać wodę, wrzucić rabarbar,cukier i wymieszać.
Na nie za dużym ogniu trzymać około 5 minut (jeśli potrzeba dodać odrobinę więcej wody). Następnie dodać truskawki i całość trzymać na ogniu do czasu, aż owoce zmiękną.
Mąkę ziemniaczną rozpuścić w kilku łyżkach wody i wlać do musu owocowego. Mieszać i trzymać przez jeszcze około minutę. Masa powinna być gęsta (przypominająca kisiel). Odstawić do ostudzenia.
Cukru może dodać więcej lub mniej, zależy co kto lubi.
*Jeżeli masa będzie gęsta, to można nie dodawać mąki ziemniaczanej
Wszystkie składniki ciasta wymieszać (najpierw margarynę posiekać z mąką) i zagnieść. Podzielić na 3 części: jedną od razu rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blaszki lub tortownicy , do drugiej dodać kakao, po czym włożyć razem z trzecią częścią na kilka minut do zamrażalnika.
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej , żeby piana była bardziej stabilna.
Ciasto w blaszce posmarować masą owocową , na to zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać, wierzch posypać startym ciastem jasnym. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego :)