Pleśniak z rabarbarem i musem jabłkowym

Pleśniak z rabarbarem i musem jabłkowym

                           Pleśniak to jedno z naszych ulubionych ciast. Kruchy spód, kwaskowe wnętrze z owoców, delikatna pianka i kruszonka. Mniam:). Zwykle robię to ciasto ze świeżymi porzeczkami lub dżemem porzeczkowym. Tym razem skorzystałam z pomysłu, który znalazłam u Gosi i zrobiłam z rabarbarem. By przełamać smak dodałam mus jabłkowy. Całość znakomicie smakowała! :). Porzeczka na zdjęciu tym razem jest tylko w ramach dekoracji ;). 

Miłego weekendu :)

Zdjęcie - Pleśniak z rabarbarem i musem jabłkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak z rabarbarem i musem jabłkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

 

Składniki:

*3 szkl. mąki

*1 kostka margaryny lub masła

*4 żółtka 

*4 łyżki cukru

*1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

*cukier waniliowy lub aromat

*szczypta soli

*ewentualnie łyżka kwaśnej śmietany lub wody (jeśli będą problemy z wyrobienie ciasta)


Piana:

*1-2 łyżeczki kakao

*1/3 szkl. cukru

*4 białka

*1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

 

Masa owocowa:

*15 dag świeżego rabarbaru

*200g musu jabłkowego

*1/3 szklanki cukru

*1/3 szklanki wody

*1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Wykonanie: 

Owoce umyć i osuszyć. Rabarbar pokroić w plastry, a truskawki w średniej wielkości kawałki. Na patelnie lub do garnuszka wlać wodę, wrzucić rabarbar,cukier i wymieszać. 

Na nie za dużym ogniu trzymać około 5 minut  (jeśli potrzeba dodać odrobinę więcej wody). Następnie dodać truskawki i całość trzymać na ogniu do czasu, aż owoce zmiękną.

Mąkę ziemniaczną rozpuścić w kilku łyżkach wody i wlać do musu owocowego. Mieszać i trzymać przez jeszcze około minutę. Masa powinna być gęsta (przypominająca kisiel). Odstawić do ostudzenia.

Cukru może dodać więcej lub mniej, zależy co kto lubi. 

*Jeżeli masa będzie gęsta, to można nie dodawać mąki ziemniaczanej



Wszystkie składniki ciasta wymieszać (najpierw margarynę posiekać z mąką) i zagnieść. Podzielić na 3 części: jedną od razu rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blaszki lub tortownicy , do drugiej dodać kakao, po czym włożyć razem z trzecią częścią na kilka minut do zamrażalnika. 

Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści. Na koniec można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej , żeby piana była bardziej stabilna.
Ciasto w blaszce posmarować masą owocową , na to zetrzeć ciasto kakaowe, wyłożyć pianę, wyrównać, wierzch posypać startym ciastem jasnym. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 stopni C.

Smacznego :)

Zdjęcie - Pleśniak z rabarbarem i musem jabłkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pleśniak z rabarbarem i musem jabłkowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Kategorie przepisów