Pleśniak z rabarbarem

Są pewne smaki do których chętnie wracamy, bo kojarzą nam się z beztroskimi momentami dzieciństwa. Pleśniak to ciasto, które piekłam z moją ciocią (mistrzynią wypieków w naszej rodzinie) kiedy byłam jeszcze małą dziewczynką. W majowym nastroju wracam więc do smaków z dzieciństwa i do mojego pleśniaka dodaję rabarbar, którego piękne zielono-różowe łodygi przytargałam dziś ze straganu. Czy wspominałam już, że uwielbiam maj? Za rabarbar, szparagi, botwinkę, bez kwitnący za oknem i piękną pogodę. Miłego weekendu kochani!
Składniki:
Kruche ciasto:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
70 g cukru pudru
200 g zimnego masła
5 żółtek
1-2 łyżki lodowatej wody
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
5 białek
170 g cukru
szczypta soli
słoik dżemu truskawkowego
4 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 kule (jedną jasną, drugą ciemną), każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalki na 40 minut.
Na około 5 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki ubijamy pianę z białek.
W misie miksera umieszczamy białka, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na średnich obrotach. Kiedy piana będzie już lekko sztywna wsypujemy cukier i ubijamy, aż będzie sztywna i lśniąca.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzanie góra/dół).
Blaszkę o wymiarach około 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i układamy pokrojony na kawałki rabarbar. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, ustawiamy piekarnik na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze około 10 minut.

Składniki:
Kruche ciasto:
400 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
70 g cukru pudru
200 g zimnego masła
5 żółtek
1-2 łyżki lodowatej wody
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
5 białek
170 g cukru
szczypta soli
słoik dżemu truskawkowego
4 łodygi rabarbaru
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą.
Na stolnicy lub w malakserze siekamy mąkę z masłem i żółtkami. Jeśli ciasto nie będzie ładnie się łączyło dodajemy 1-2 łyżki lodowatej wody. Następnie ciasto dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao i zagniatamy. Z ciasta formujemy 2 kule (jedną jasną, drugą ciemną), każdą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażalki na 40 minut.
Na około 5 minut przed wyjęciem ciasta z lodówki ubijamy pianę z białek.
W misie miksera umieszczamy białka, wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na średnich obrotach. Kiedy piana będzie już lekko sztywna wsypujemy cukier i ubijamy, aż będzie sztywna i lśniąca.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni (grzanie góra/dół).
Blaszkę o wymiarach około 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Wyjmujemy ciasto z lodówki. Najpierw na grubych oczkach tarki ścieramy jasne ciasto i rozprowadzamy równą warstwę po dnie blaszki. Jasną warstwę ciasta smarujemy dżemem truskawkowym i układamy pokrojony na kawałki rabarbar. Następnie ścieramy na grubych oczkach 2/3 ciemnego ciasta, wyrównujemy warstwę. Kolejna warstwa to piana z białek, a na koniec posypujemy resztą startego ciemnego ciasta, tak aby powstała kruszonka.
Ciasto wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, ustawiamy piekarnik na grzanie od dołu i pieczemy jeszcze około 10 minut.


