Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni

Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni
Zdjęcie - Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pleśniak z orzechami, wiśniami i polewą czekoladową z nutą dyni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g wiśni bez pestek (świeżych lub mrożonych)
  • 200 g masła
  • 150 g cukru
  • 125 g mielonych orzechów włoskich (lub innych)
  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 ml oleju Kujawski z pestek dyni tłoczonego na zimno
  • 50 g cukru pudru
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • 10 g ciemnego kakao
  • 3 jajka
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy mielone orzechy, zimne masło, żółtka, cukier puder i siekamy nożem do uzyskania efektu kruszonki.


Krótko zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i zagniatamy. Każdą część zawijamy w folię i schładzamy w lodówce około 1 godziny lub 30 minut w zamrażalniku.


Białka ubijamy na wysokich obrotach miksera. Gdy piana zgęstnieje, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy, aż cały cukier się rozpuści w białkach i uzyskamy gęstą i lśniącą pianę.


Formę o wym. 20 x 30 cm wykładamy pergaminem. Ścieramy na tarce pierwszą część jasnego ciasta. Dociskamy do dna, by uformować spód.


Wiśnie oprószamy skrobią ziemniaczaną i wykładamy na jasny spód.


Na wiśnie ścieramy równomiernie na całej powierzchni ciemne kruche ciasto.


Wykładamy ubite białka.


Na górę ścieramy ostatnią, jasną część kruchego ciasta i pieczemy około 45 minut w temp. 180ºC.

Studzimy.


Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy. Do lekko ciepłej płynnej czekolady dodajemy olej z pestek dyni i dokładnie mieszamy. Tężejącą polewą polewamy ciasto i pozostawiamy do zastygnięcia.




Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl 

Kategorie przepisów