Pleśniak

Pleśniak

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To jedno z pierwszych ciast , jakie w życiu upiekłam. W sumie proste , choć nie w stylu "wymieszać łyżką i gotowe" , ale też nie ma z nim większych problemów. A zresztą , co tu będę dużo się rozpisywać , przecież na pewno większość z Was piekła je już nieraz. Może dodam tylko , że ja sama przez dłuższy czas robiłam pleśniaka bez cukru (słodziłam tylko pianę) i smakował mi tak samo dobrze jak z cukrem , tylko okruszki , które zostawały na końcu , były jakieś takie bezsmakowe , więc zaczęłam trochę dosładzać ciasto , ale niedużo ;-)

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:
- 3 szkl. mąki
- 1 kostka margaryny lub masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy lub aromat (czasem daję rumowy lub arakowy)
- szczypta soli

Ponadto:
- 1-2 łyżeczki kakao
- 1/3 szkl. cukru
- 4 białka
- ew. 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- dżem

Wszystkie składniki ciasta wymieszać i zagnieść. Podzielić na 3 części: jedną od razu rozwałkować i włożyć do średniej wielkości blaszki lub tortownicy , do drugiej dodać kakao , po czym włożyć razem z trzecią częścią na kilka minut do zamrażalnika.
Białka ubić , dodać cukier i dalej ubijać , aż cukier się rozpuści. Na koniec można dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej , żeby piana była bardziej stabilna.
Ciasto w blaszce posmarować dżemem , na to zetrzeć ciasto kakaowe , wyłożyć pianę , wyrównać , wierzch posypać startym ciastem jasnym. Piec ok. 40 minut w temperaturze 200 st.C.

Zdjęcie - Pleśniak - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów