Plastyczna masa cukrowa do tortów

Niektórzy z moich znajomych bardzo czekają na ten wpis, dlatego też postanowiłam się "reaktywować" - przerwa była długa, przepraszam. No nic to.

Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)

Masa jest bardzo łatwa do przygotowania, zachowuje świeżość przez co najmniej 1,5 godziny (tyle zajęło mi przystrojenie tortu). Jest jak plastelina - można ją rozwałkować i wykrawać kształty lub lepić ludziki. Tort wytrzymał u mnie w lodówce 3 dni (tyle zajęło nam zjedzenie go w całości) i z masą nic się przez ten czas nie stało - nie skruszała, nie zeschła się, nie zrobiła się twarda. Kroiło się ją cały czas jak plastelinę. Jest bardzo słodka, więc ozdoby i zewnętrzna warstwa tortu w większości zostawały na talerzu, no ale to w końcu dekoracja... ;) Podobno można ją mrozić. Powtórzę: jest świetna!

Przepis cytuję STĄD.

Plastyczna masa cukrowa do tortów

* 0,5 kostki margaryny lub masła* 1 szklanka wody* 25 dag mąki pszennej* 0,5 kg cukru pudru "Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób."

Mój pierwszy tort przystrojony masą cukrową:

Zdjęcie - Plastyczna masa cukrowa do  tortów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

3

Domowa przyprawa do kurczaka

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

1

Ekstrakt miętowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

2

Ziołowa sól - toskańska przypr…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Oliwa z pieprzem o delikatnym…

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

6

Toskańska przyprawa ziołowa

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Masło jak je zrobić ?

ulcik ulcik
Kuchnia na wzgórzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasteczka z m&m's

Kasia Kasia
Pełny talerz

Dynia i feta. Pieczone pierogi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

1

Ciasto dyniowe – najlepsze i n…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto dyniowe z orzechami

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Babka kolorowa

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Bajecznie proste ciasto z figa…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze