Plastyczna masa cukrowa do tortów

Niektórzy z moich znajomych bardzo czekają na ten wpis, dlatego też postanowiłam się "reaktywować" - przerwa była długa, przepraszam. No nic to.

Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)

Masa jest bardzo łatwa do przygotowania, zachowuje świeżość przez co najmniej 1,5 godziny (tyle zajęło mi przystrojenie tortu). Jest jak plastelina - można ją rozwałkować i wykrawać kształty lub lepić ludziki. Tort wytrzymał u mnie w lodówce 3 dni (tyle zajęło nam zjedzenie go w całości) i z masą nic się przez ten czas nie stało - nie skruszała, nie zeschła się, nie zrobiła się twarda. Kroiło się ją cały czas jak plastelinę. Jest bardzo słodka, więc ozdoby i zewnętrzna warstwa tortu w większości zostawały na talerzu, no ale to w końcu dekoracja... ;) Podobno można ją mrozić. Powtórzę: jest świetna!

Przepis cytuję STĄD.

Plastyczna masa cukrowa do tortów

* 0,5 kostki margaryny lub masła* 1 szklanka wody* 25 dag mąki pszennej* 0,5 kg cukru pudru "Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób."

Mój pierwszy tort przystrojony masą cukrową:

Zdjęcie - Plastyczna masa cukrowa do  tortów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

Babka cytrynowa

Joasia R. Joasia R.
Gotuj Się Kto Może

Zakwas na żurek

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Kakaowy tort z advocatem – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

1

Babka piaskowa

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

1

Jaglana babka z bananem i koko…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb bezglutenowy na drożdżac…

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

4

Kandyzowane skórki pomarańczow…

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

7

Aromatyczna i miękka, kandyzow…

alicja w krainie garów alicja w krainie garów
Alicja w krainie garów...

4

Mielona skórka pomarańczowa

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Kalendarz adwentowy #11: Domow…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

1

Domowa przyprawa do piernika

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

Przyprawa do piernika II

Majana Majana
Majanowe pieczenie