Plastyczna masa cukrowa do tortów

Niektórzy z moich znajomych bardzo czekają na ten wpis, dlatego też postanowiłam się "reaktywować" - przerwa była długa, przepraszam. No nic to.

Masa cukrowa jest genialna! Bardzo mi się spodobała jako sposób dekoracji tortów dla dzieci i będę ją stosować przez ładnych kilka najbliższych lat... Dlatego też co jakiś czas na pewno pojawią się nowe zdjęcia tortów i ciastek ;)

Masa jest bardzo łatwa do przygotowania, zachowuje świeżość przez co najmniej 1,5 godziny (tyle zajęło mi przystrojenie tortu). Jest jak plastelina - można ją rozwałkować i wykrawać kształty lub lepić ludziki. Tort wytrzymał u mnie w lodówce 3 dni (tyle zajęło nam zjedzenie go w całości) i z masą nic się przez ten czas nie stało - nie skruszała, nie zeschła się, nie zrobiła się twarda. Kroiło się ją cały czas jak plastelinę. Jest bardzo słodka, więc ozdoby i zewnętrzna warstwa tortu w większości zostawały na talerzu, no ale to w końcu dekoracja... ;) Podobno można ją mrozić. Powtórzę: jest świetna!

Przepis cytuję STĄD.

Plastyczna masa cukrowa do tortów

* 0,5 kostki margaryny lub masła* 1 szklanka wody* 25 dag mąki pszennej* 0,5 kg cukru pudru "Wodę gotujemy z tłuszczem, po zagotowaniu wsypujemy mąkę, dokłądnie mieszamy, chwilę prażymy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i wyrabiamy na gładką masę.
Barwniki dodajemy na dowolnym etapie, ja zazwyczaj dodaję w chwili wyrabiania z cukrem - można już wtedy masę podzielić na tyle porcji ile kolorów chcemy zastosować.
Kiedy przestygnie można zaczynać lepienie ozdób."

Mój pierwszy tort przystrojony masą cukrową:

Zdjęcie - Plastyczna masa cukrowa do  tortów  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Przepisy z tych kategorii

1

Sól z czosnkiem niedźwiedzim

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Koszyczek z ciasta drożdżowego

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Za'atar i Tydzień Kuchni B…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

1

Ekstrakt pomarańczowy

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Aromatyczny smalczyk

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

3

Zrób to sam! Ghee - masło klar…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

4

Ciasto drożdżowe (drożdżówka)…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

2

Tarta truskawkowa z creme pati…

kasiac kasiac
Posadzone i zjedzone

Crostata z marmoladą brzoskwin…

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni

1

Tarta rabarbarowa z bezą

mapik27 mapik27
Świat Ciasta

Orkiszowe bułeczki z orzechami…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

2

Tort Red Velvet

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku