Placuszki z cukinii. Na słono

Placuszki z cukinii. Na słono


Zdjęcie - Placuszki z cukinii. Na słono - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybki, prosty i smaczny sposób na zagospodarowanie cukinii. Jeśli użyjemy młodej cukinii, warto zachować skórkę - pozostaje jędrna i lekko chrupiąca. Pycha!

Składniki

  • 500 g startej, młodej cukinii
  • 50 g startego sera żółtego
  • 2 szalotki
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 180 g (plus minus 20 g) mąki pszennej
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej rzepakowy do smażenia

Startą cukinię porządnie odcisnąć z nadmiaru wody. Jajka rozbełtać i dodać do nich drobno posiekaną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać całość, po czym wmieszać do ciasta cukinię oraz ser. Ciasto ma być dość gęste (gęstsze od śmietany) - w razie konieczności dodać odrobinę mąki (dużo zależy od tego, na ile udało się nam pozbyć wody z cukinii). Placuszki smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Jedna łyżka ciasta to jeden placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, przewracać z jednej strony na drugą, kiedy wierzch się zetnie.
Placuszki podane z sosem czosnkowym.

Zdjęcie - Placuszki z cukinii. Na słono - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów