Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym

Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym

Zdjęcie - Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oto kolejna odsłona śniadaniowej klasyki z iście jesiennym akcentem. Śliwki przesmażone na maśle, z odrobiną cynamonu, brązowym cukrem… dodatek do placuszków idealny!

Zdjęcie - Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To doskonała poranna rozgrzewka i porcja kalorii na tyle duża, by z pełną parą rozpocząć aktywny dzień ;)

Zdjęcie - Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W przepisie użyłam mieszanki mleka i białego octu winnego, możecie zamienić ją na maślankę.

Zdjęcie - Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym

Agata, 5 listopada 2014

Zdjęcie - Placuszki (pankejki) z sosem śliwkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Mleko połącz z octem winnym, odstaw na 10 minut. Następnie wszystkie składniki wymieszaj na gładkie ciasto. Nakładaj łyżką na rozgrzaną patelnię teflonową, smaż na małym ogniu, na złoto z obu stron.

Śliwki przekrój, wypestkuj. Na patelni roztop masło, dodaj cukier, cynamon i śliwki, wymieszaj. Smaż kilka minut, zalej wodą i gotuj, aż płyn zebrany na patelni zgęstnieje. Ewentualnie dopraw do smaku cukrem.

Kategorie przepisów