Placuszki jabłkowo-bananowe

Już pewnie zauważyliście, że śniadaniowe placki, to moje drugie imię :) Cóż mogę poradzić, że to mój ulubione sposób na rozpoczęcie dna?!
Dzisiejsze placuszki całą swoją słodycz zawdzięczają ukrytym w środku bananom i jabłku. Dodatkowo, dzięki zawartości owoców, są niezwykle wilgotne i lekkie zarazem. Nie chcę wyjść na samochwałę, ale… jestem pewna, że je pokochacie!
Z podanych proporcji usmażycie ok. 12 placuszków.
Udanego dnia!
Składniki:- jabłko - 1 szt
- banan - 1 szt
- maślanka - 1 szklanka
- mąka pszenna - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- sól - 1/4 łyżeczki
- olej - do smażenia, ok. 2 łyżek
- -
- -
- -
Umyte jabłko (ze skórką) zetrzyj na grubych oczkach tarki. Dodaj rozdrobniony widelcem banan, jajko i maślankę. Wymieszaj.
Dodaj suche składniki, mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz. (konsystencja ciasta różnic się może w zależności od wielkości użytych owoców, dodaj więc w razie konieczności odrobinę więcej mąki/maślanki).
Na patelni rozgrzej nieco oleju, nakładaj ciasto łyżką, smaż z obu stron na złoty kolor. podawaj od razu, na ciepło np. z jogurtem naturalnym, miodem, świeżymi owocami.