Placuszki bananowe na kefirze

Placuszki bananowe na kefirze
Długo szukałam przepisu na bananowe placuszki. Ostatecznie wykorzystałam przepis z gazetki Przyślij przepis, ale mleko zastąpiłam kefirem i zmieniłam proporcje mąki i cukru. Banany do placuszków powinny być mocno dojrzałe i najlepiej słodkie, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukru. Placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki temu zyskały delikatny, orientalny smak. Bardzo polecam dla dzieci i dorosłych łasuchów :-)

Zdjęcie - Placuszki bananowe na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ok. 16 placuszków
  • 1, 5 szkl mąki pszennej ( można użyć w połowie orkiszowej jasnej )
  • 1 jajko
  • 300 ml kefiru
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
Banany dokładnie rozgniatam widelcem. Jajko ręcznie ubijam z cukrem na pianę, dodaję kefir, całość mieszam. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, oraz banany, wszystko dokładnie mieszam. Na rozgrzany olej nakładam łyżką małe porcje ciasta. Smażę z obu stron, do czasu, aż się zrumienią. Przekładam na papierowy ręcznik, podaję ciepłe z cukrem pudrem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Placuszki bananowe na kefirze - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów