Placki z wędzoną makrelą i buraczkami



Składniki na 24-30 placków: Placki 20 gświeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
500 ml mleka
2 jaja (osobno białka i żółtka)
200 g mąki pszennej lub orkiszowej
200 g mąki gryczanej
sól
50 g masła
masło klarowane lub olej do smażenia
1 duża wędzona makrela
Buraczki 4-5 niedużych buraczków (ok. 350 g)
3 łyżki masła klarowanego
sok z cytryny
sól
Krem chrzanowy 300 g kremowego serka
2-3 łyżki chrzanu lub więcej do smaku
1 łyżka posiekanego szczypioru + dodatkowo do posypania
sól
sok z cytryny (opcjonalnie)
Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru na pastę. Dodać pół szklanki mleka, wymieszać. Zaczyn przykryć, odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Białka ubić na sztywno. Mąkę pszenną połączyć z gryczaną, przesiać. Dodać ok. ½ łyżeczki soli, żółtka, pozostałe mleko, zaczyn i stopione masło. Całość dobrze wymieszać lub zmiksować na gładką masę, bez grudek. Do ciasta na placki dodać w trzech partiach ubite białka. Za każdym razem delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę. W tym czasie wyszorować buraki, przełożyć do garnka, zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 20 minut na niewielkim ogniu. Przelać zimną wodą, przestudzić. Kremowy serek wymieszać z chrzanem i szczypiorkiem, doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce. Gdy ciasto na placki wyrośnie, zamieszać je łyżką. Na patelni roztopić masło. Nakładać porcje ciasta, smażyć placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor. Przechowywać w cieple do czasu usmażenia wszystkich placków – np. w podgrzanym żeliwnym garnku lub piekarniku nagrzanym do ok. 80°C. Podgotowane buraki obrać, pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło, wrzucić buraczki. Chwilę podsmażyć. Powinny zmięknąć, ale pozostać jędrne. Na usmażone placki nakładać porcję buraczków i kawałek ryby. Przykryć sosem chrzanowym, posypać szczypiorem. Od razu podawać.
Smacznego!