Placki z tapioki granulowanej


Miałam trochę tapioki do zużycia, więc tak sobie przeglądałam strony i już traciłam nadzieję, gdy znalazłam to. Aż mi wstyd, że mi nigdy taka prościzna do głowy nie przyszła. W każdym razie szybko przetestowałam i całkiem całkiem jest... To znaczy nie ma smaku, ani zapachu, więc możemy zaaranżować taki placek na różną modłę, a najlepiej na słodką, z kokosem, mango, malinami, albo pieczonymi owocami i śmietanką wegańską. Doskonały jest zwłaszcza dla alergików uczulonych na przysłowiowe już wszystko. No i fajnie wygląda. Nie obawiajcie się, że granulki będą surowe czy coś - nie będą. Naprawdę wystarczy je kilka razy zamoczyć, osączyć i smażyć. Placuszki są trochę "żelkowate", ale ma to swój urok.
Weźmy:
tapiokę w kulkach*
wodę
dozwolony tłuszcz (u nas olej)
Wsypać do niedużego sitka 3-4 łyżki tapioki. Sitko z tapioką kilkukrotnie zanurzyć w naczyniu z zimną wodą i na chwilę odstawić, by nadmiar wody odciekł. Na małej patelni rozgrzać nieco tłuszczu i wyłożyć cienką warstwę tapioki. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. owocami, syropem klonowym, wegańską śmietanką, konfiturą etc.
*na jeden placek potrzeba 3-4 płaskich łyżek tapioki