Placki z serem ricotta

Placki z serem ricotta
Bardzo delikatne, niemal rozpływające się w ustach placuszki serkiem ricotta. Placki są bez cukru, ale można je podać z owocami, syropem klonowym, miodem, czy cukrem pudrem. Jeżeli będziecie robić z podwójnej porcji, polecam użyć w połowie serka ricotta, a w połowie innego białego serka śniadaniowego np. Bielucha. Smażone bez tłuszczu, idealne na śniadanie, obiad i podwieczorek

Zdjęcie - Placki z serem rocotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 2 porcje
  • 250 g serka ricotta
  • 125 ml. mleka
  • 2 duże jaja ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki oleju np. z pestek winogron
  • szczypta soli
W małej miseczce ubijam pianę z białek z dodatkiem soli, do czasu, kiedy będzie sztywna i lśniąca. Do większej miski daję mleko, żółtka i ser, wszystko dokładnie mieszam. Dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, ponownie mieszam. Na koniec dodaję pianę i wszystkie produkty krótko, ale dokładnie mieszam. Patelnię do naleśników lekko nagrzewam, daję porcję ciasta. Czekam około minutę, kiedy masa się zetnie, wtedy ostrożnie podważam placek płaską szpatułką i obracam na drugą stronę. Ponownie piekę do zrumienienia. Placki smakują z gęstym sosem owocowym, syropem klonowym i owocami. Smacznego

Przepis od Nigelli Lawson.

Zdjęcie - Placki z serem rocotta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów