Placki z cukinii z dipem jogurtowym



Placki z cukinii z dipem jogurtowym
Składniki na ok. 12 sztuk
Placki:
750g cukinii
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3 jajka
1/2 szklanki mąki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanego świeżego oregano
1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
sól, pieprz
oliwa do smażenia
Dip jogurtowy;
180ml jogurtu greckiego
1 mały starty ogórek
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżka posiekanych listków świeżej mięty
Wymieszaj jogurt z sokiem cytrynowym. Dodaj posiekana miętę, czosnek przeciśnięty przez praskę i starty ogórek. Delikatnie połącz wszystkie składniki.
Zetrzyj cukinie na tarce o dużych oczkach. Posól i odstaw na 20 minut aby puściła sok. Po tym czasie odciśnij ją, dodaj startą cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, mąkę, jajka i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszaj. Kładź na rozgrzaną oliwę po 2 łyżki masy. Lekko je rozpłaszcz i smaż na rumiano z obu stron. Odsącz z tłuszczu na ręczniku kuchennym i podawaj z dipem jogurtowym.