Placki warzywne z ziołami

Placki warzywne z ziołami

Zdjęcie - Placki warzywne z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Dziś delikatne placuszki warzywne z dodatkiem świeżych ziół i czosnku są lekkie i pyszne. Doskonałe na szybki obiad polecam

 

na ok 16 sztuk

  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 średnia marchewka
  • 3 spore garście rucoli
  • 2 małe jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mleka
  • garstka świeżych ziół (tymianek, bazylia, oregano, kolendra)

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o średnich oczkach wraz z oczyszczoną marchwią, z cukinii odciąć końcówki i również zetrzeć na tej samej tarce - całość posolić. Warzywa odcisnąć z wody dodać mleko, rozgnieciony czosnek i posiekaną całą zieleninę doprawić jeszcze odrobiną pieprzu aby zaostrzyć smak.

Rozgrzać patelnie z odrobiną oliwy i wykładać po łyżce warzyw na patelnię, smażyć do lekkiego zrumienienia się i przekładać delikatnie na drugą stronę aby również lekko się przypiekły.

 

Można podawać z odrobiną jogurtu naturalnego wymieszanego ze startą skórką z limonki.


Zdjęcie - Placki warzywne z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Placki warzywne z ziołami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów