Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Szybki strogonow wołowy

Dzi Dzi
karmelowy

1

Pulpety w młodej kapuście

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Pulpeciki duszone w młodej ka…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Wieprzowina w sosie sherry z p…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

1

Kotlety z karkówki, panierowan…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Gulasz kataloński

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

2

Udka kurczaka po hiszpańsku

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

"Cordon Bleu" z kurczaka - naj…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Kurczak w słodkim sosie chili

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pęczak z kurczakiem na zielono

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Golonka z indyka wiosenie z bo…

ankawell ankawell
ŻYCIE OD KUCHNI

Burgery z indyka i papryki

Laura Laura
Cafe Babilon