Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

4

Węgierski paprykarz z polędwic…

Dzi Dzi
karmelowy

8

Gulasz po węgiersku

napiecyku napiecyku
napiecyku

2

Węgierska zupa gulaszowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Węgierska zupa gulaszowa

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Leczo z cukinią

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

2

Leczo z cukinii

aronia aronia
Wiem co jem

Przepisy z tych kategorii

Chili con carne z soczewicą

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Burgery wołowe z jalapeno i wa…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

1

Kołduny babci Stachy

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

11

Wiejska zapiekanka z mięsa mie…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Zrazy wołowe zwijane z suszony…

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pieczeń w glazurze z sosu barb…

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis