Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

2

Okroszka - rosyjski chłodnik

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

4

Najlepsze placki ziemniaczane

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Zielone gnocchi

Kulinarne przygody Gatity Kulinarne przygody Gatity
Kulinarne przygody Gatity

2

Kluski śląskie

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

2

Wege-kotleciki z młodą kapustą

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

1

Knedle z wiśniami

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

Przepisy z tych kategorii

2

Boxty pancakes - irlandzkie pl…

Christopher Christopher
Kulinarny karnet Christophera

6

Młode ziemniaczki pieczone z r…

Mirabelka Mirabelka
Mirabelkowy blog

2

Młode ziemniaczki z sosem czos…

A_SE A_SE
Shabbyeat

Sałatka ze szparagów, awokado,…

figmara figmara
figowe smaki

3

Sałatka ziemniaczana

słodko-słona słodko-słona
Słodko-słony

3

Młode ziemniaczki z oscypkiem

A_SE A_SE
Shabbyeat