Placki po węgiersku

Placki po węgiersku to taka potrawa, na którą każdy ma inny przepis. Do mojej wersji sosu dochodziłam dość długo, ale teraz w naszej opinii jest już bliski perfekcji :) Nie ma w nim świeżej papryki ani pieczarek, które często są składnikiem tego dania - za to są przyprawy dodające aromatu. Ważna jest oczywiście wołowina, która musi być dobrej jakości - zazwyczaj nie kupuję skrawków gulaszowych, tylko wybieram ładny kawałek mięsa na zrazy.

Składniki:

Sos: 1 kg wołowiny

2-3 duże cebule

4-5 ząbków czosnku

2 listki laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu ziarnistego

1 łyżka kolendry w ziarnach

1 łyżka kuminu

1 łyżka słodkiej czerwonej papryki

1 łyżeczka chilli w proszku (może być więcej lub mniej, zależnie od smaku)

1 mała puszka koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Placki: 1 kg ziemniaków

1 cebula

kilka łyżek mąki

szczypta soli

Mięso pokrój w plastry, następnie w bardzo małą kostkę (maksymalnie 1,5x1,5 cm).

Cebulę pokrój w piórka i posiekaj czosnek, a następnie podsmaż wszystko na oliwie.

Kiedy cebula się zeszkli, dorzuć mięso i smaż wszystko przez około 5 minut.

Potem przełóż mięso do garnka i dolej wody. Wrzuć listek laurowy, ziele angielskie, pieprz, kolendrę i kumin, całość duś na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Jeżeli woda się wygotuje, możesz trochę dolać.

W międzyczasie zetrzyj ziemniaki i cebulę, wymieszaj z mąką i solą. Kiedy mięso będzie miękkie, dołóż do sosu koncentrat pomidorowy, paprykę i chilli, dopraw do smaku pieprzem i solą. Ja zazwyczaj nie zagęszczam już takiego sosu, bo robi to rozgotowująca się cebula, ale jeśli masz wrażenie, że sos robi się zbyt rzadki, możesz go zagęścić mąką.

Usmaż duże placki, składaj je na pół i polewaj sosem.

Ja podaję takie placki najczęściej z surówką z kiszonej kapusty.

Zdjęcie - Placki po węgiersku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Fasola Jaś z suszonymi śliwkami

Fasola Jaś z suszonymi śliwkam…

figmara figmara
figowe smaki

Naleśniki po węgiersku

Naleśniki po węgiersku

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Gulasz węgierski
2

Gulasz węgierski

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Węgierski paprykarz z polędwiczką wieprzową
4

Węgierski paprykarz z polędwic…

Dzi Dzi
karmelowy

Gulasz po węgiersku
8

Gulasz po węgiersku

napiecyku napiecyku
napiecyku

Węgierska zupa gulaszowa
2

Węgierska zupa gulaszowa

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Przepisy z tych kategorii

Duszony schab z warzywami
1

Duszony schab z warzywami

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Kurczak w mleku kokosowym
1

Kurczak w mleku kokosowym

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Piersi kaczki w sosie pomarańczowym z jarmużem

Piersi kaczki w sosie pomarańc…

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Kotlet schabowy wg Magdy Gessler
1

Kotlet schabowy wg Magdy Gessl…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Pierś kaczki z żurawiną i dynią pieczoną na oleju rzepakowym

Pierś kaczki z żurawiną i dyni…

mariwanna mariwanna
Obiad gotowy!

Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą
2

Kurczak ze szpinakiem i gorgon…

Dzi Dzi
karmelowy