Placki pełnoziarniste na kefirze i oleju rzepakowym z sosem jagodowym


Składniki na ok. 20 placków: 2 szklanki drobnej mąki pełnoziarnistej pszennej lub orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki cukru pudru
¼ łyżeczki soli
2 jaja
4 łyżki oleju rzepakowego + odrobina do posmarowania patelni
2 szklanki kefiru
Suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, sól) wymieszać razem, zmiksować z jajkami, kefirem i olejem. Na rozgrzaną patelnię (jeżeli trzeba posmarować cienką warstwą oleju) nakładać porcje ciasta. Smażyć kilka minut na średniej mocy/ogniu z obu stron na rumiano. Sos jagodowy* 2-3 łyżki dżemu jagodowego
duża garść jagód (mogą być mrożone)
2 łyżki wody
Dżem podgrzać. Jeżeli jest bardzo gęsty dodać trochę wody. Wsypać jagody. Podawać z plackami.
Smacznego! * używałam dżemu jagodowego z domowej produkcji (dziękuję Mamo!), jeżeli użyjecie dżemu, który był z dodatkiem żelatyny/ cukru żelującego wystarczy go tylko podgrzać (powinien się rozpuścić) i dodać jagody.
