Placki na maślance z truskawkami


Składniki:
- 500 ml maślanki naturalnej (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka sody
- około 20 szt. truskawek
Dodatkowo:
- olej do smażenia

Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na plasterki.Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz nakładać po 1 kopiastej łyżce ciasta (na jednego placka) zachowując odstępy. Placki smażyć na średnim (lub odrobinę słabszym) ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zarumienione. Gdy placki trochę podrosną, ułożyć na każdym placku po 3-4 plasterki truskawek. Przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć do zarumienienia. Po usmażeniu placki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby usunąć nadmiar tłuszczu. Kiedy trochę przestygną posypać obficie cukrem pudrem.

Drukuj przepis