Placki gruszkowe

Placki gruszkowe

Delikatne placki gruszkowe, dzieci się nimi zajadają i ja zresztą też bo są naprawdę dobre można je zrobić jako dodatek do obiadu ale również na kolacje czy śniadanie,

idę właśnie skończyć jeść :-)

Zdjęcie - PLACKI GRUSZKOWE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 SZKLANKA MAŚLANKI

1 JAJKO

1,5 SZKLANKA MAKI PSZENNEJ

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO LUB CUKRU PUDRU

1 ŁYŻKA MASŁA ROZTOPIONEGO

2 GRUSZKI

Do miski wlać maślankę i wbić jajko - wszystko roztrzepać i dodać następnie cukier waniliowy, roztopione masło, proszek do pieczenia i mąkę. Wszystko wymieszać na jednolita masę, gruszki obrać i pokroić w kostkę dodać do ciasta wymieszać i smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na najmniejszym ogniu na złoty kolor z obu stron. Podawać z cukrem pudrem.

SMACZNEGO

Kategorie przepisów