Placki cukiniowe z marchewką i serem feta

Placki cukiniowe  z marchewką i  serem feta

Zdjęcie - Placki cukiniowe  z marchewką i  serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, pachnące czosnkiem .....i miętą pyszne placuszki cukiniowe.
W sezonie cukiniowym placuszki smażę bardzo często. Czasami cukinię dodaję do ziemniaków, ale częściej pełni ona w plackach rolę głowną. Zmieniam natomiast dodatki. Trochę przez ciekawość ale równiez po to , by nie były nudne. Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie / najlepiej młodej ze skórką/
  • 1 marchewka
  • 100 g sera feta
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki posiekanej mięty
  • szczypta słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do smażenia

Wykonanie:
Zdjęcie - Placki cukiniowe  z marchewką i  serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
-Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczach. -Posolić i odstawić na ok. 20 minut. -Dobrze odcisnąć i przełożyć do miski. -Marchewkę zetrzeć, połączyć z cukinią -Ser feta dokładnie rozgnieść widelcem, dodać do miski z warzywami. -Wbić jajko, wsypywać mąkę regulując stopniowo gęstość ciasta. -Dodać miętę ,czosnek i przyprawy. -Składniki wymieszać. -Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. -Na patelni teflonowej rozgrzać trochę oleju. -Nakładać porcjami masę i na średnim ogniu smażyć z obu stron owalne placuszki . -Po upieczeniu przełożyć na półmisek wyłożony ręcznikiem papierowym. -Podawać na gorąco lub na zimno z sosem jogurtowym koperkowo -czosnkowym. Zdjęcie - Placki cukiniowe  z marchewką i  serem feta - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów