Placki colcannon


- Wynik: 40
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 30minuty
Jeśli pamiętacie colcannon polecam dzisiaj pyszne kotlety. Jest to nic innego jak ta sama ziemniaczana masa z młodą kapustą uformowana w kotlety/placki i usmażona na tłuszczu. Smak dania nieco zmieniony ale w dalszym ciągu pyszny. Doskonale smakuje z sosem czosnkowym.
Składniki- (stare) ziemniaki - 2 kg
- młoda kapusta - 500 g
- masło - 150 g
- gorące mleko - 100 ml
- koperek - 1 pęczek
- jajka - 2 szt.
- bułka tarta - do obtoczenia
- tłuszcz - do smażenia
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Kapustę poszatkować. Na głębokiej patelni rozgrzać 50 g masła, wrzucić poszatkowaną kapustę, posolić, chwilę przesmażyć. Dodać kilka łyżek wody i dusić 5 min.
Ziemniaki ugotować, gorące stłuc, dodać resztę masła, kapustę, mleko, koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Do zimnej masy dodać jajko, wymieszać. Nabierać ręką niewielką ilość masy i formować płaskie kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kilka minut z każdej strony.
Smacznego:)