Placek z rabarbarem





200 g rabarbaru 2 jajka 90 g cukru 1 cukier waniliowy Szczypta soli 50 g roztopionego masła 100 g białego sera 100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego ½ łyżeczki skórki z cytryny ½ łyżeczki mielonego imbiru 250 g mąki 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: Bułka tarta – do wysypania formy Cukier puder – do posypania ciasta PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy
oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. 2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2
cm). 3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na
puszystą masę. 4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone
masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie
mieszamy. 5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do
pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając. 6. Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch
(najlepiej zwilżoną dłonią) następnie układamy rabarbar lekko wciskając go w
ciasto. Posypujemy wierzch bułką tartą. 7. Pieczemy ok. 40-45 min. Do suchego patyczka. Upieczone
ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem
pudrem . Udanych wypieków !



