Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką
            
 Placek na maślance z brzoskwiniami i kruszonką – jedno z najprostszych i najszybszych ciast, które zawsze się udaje. Do przygotowania ciasta nie potrzebny jest mikser, wszystko wyrabiamy łyżką. Ciasto proste do wykonania, bardzo szybkie i pyszne! W godzinę macie pyszne ciasto! Wilgotne, idealnie słodkie z pyszną kruszonką. Polecam gorąco!
SKŁADNIKI:
 Ciasto:
 1 szklanka maślanki
 1 szklanka cukru
 2 i 1/2 szklanki mąki
 3 jajka
 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 1/2 szklanki oleju
 1 cukier waniliowy
 brzoskwinie w puszcze ok. 300g
Kruszonka:
 15 dag mąki
 10 dag masła
 5 dag cukru pudru
Wszystkie składniki mokre umieść w wysokim naczyniu, wymieszaj. Wszystkie składniki suche wsyp do dużej miski i wymieszaj.
 Dodaj składniki mokre do suchych i razem wymieszaj (łyżką – ja nie używałam miksera). Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (ok. 20 30 cm) i wyrównaj powierzchnie. Brzoskwinie pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na cieście.
 Wszystkie składniki na kruszonkę wsyp do miski i zagniataj dokładnie rękami.
 Ciasto posyp przygotowaną kruszonką.
 Piecz w temp. 180 st.C przez ok. 60 minut (do suchego patyczka). Ja piekłam na termoobiegu.
            



