Placek migdałowy z wiśniami

Smaczne, wilgotne ciasto z dużą ilością wiśni. Do jego przygotowania idealnie nadadzą się wiśnie z zalewy, a to oznacza, że ten placek możemy piec na okrągło przez cały rok. Źródło.

200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kwaśnej śmietany z kubeczka 18%
125 g miękkiego masła
165 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki ekstraktu z migdałów
400 g wiśni z syropu
70 g płatków migdałów
- Dodatkowo :
cukier puder do oprószenia
- Wiśnie odcedzić i zostawić na sicie, żeby dobrze obciekły.
- Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, wymieszać.
- W drugiej misce umieścić miękkie masło i cukier. Miksować na wysokich obrotach aż masa stanie się jasna i puszysta (około 5-6 minut). Dodać
1 jajko, zmiksować do połączenia składników. Dodać drugie jajko, znowu krótko zmiksować. Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować. Następnie dodawać na przemian mąkę i śmietanę, miksując krótko na średnich obrotach po każdym dodaniu składników. - Foremkę o wymiarze 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać szpatułką. Na wierzch ułożyć wiśnie (nie wciskać w ciasto!!). Posypać płatkami migdałów. Piec w temperaturze 170 stopni
na funkcji góra-dół przez około 50 minut (do suchego patyczka). Wyciągnąć,
odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.