Placek jabłkowy

Jeśli śledzicie profil bloga na FB (tu) mogliście przeczytać, że przy pieczeniu tego ciasta nie obyło się bez wpadek. A mianowicie, wstawiłam je do zimnego piekarnika i po 30 minutach czekania zreflektowałam się, że przydało by się jednak włączyć piec, jeśli mam ochotę cieszyć się tym deserem.
A ochotę miałam, bo to naprawdę pyszne ciasto! Wilgotne, pełne jabłek, pachnące goździkami. Nie jest przytłaczająco korzenne, co sprawia, że pojawia się w nim wręcz karmelowa nuta.
Żeby było jeszcze łatwiej, nie obierałam jabłek. Wszak pod skórka jest najwięcej witamin! :)


- mąka pszenna - 2 szklanki
- cukier - 1 i 1/2 szklanki
- masło - 100 g, miękkie
- jajko - 2 szt
- sól - duża szczypta
- soda - 2 łyżeczki
- goździki - 1/4 łyżeczki, mielone
- cynamon - 1/4 łyżeczki
- jabłka - 3 szt, duże
Masło utrzyj z cukrem i jajkami na puszystą, jasną masę.
Dodaj suche składniki: mąkę, sól, sodę, goździki i cynamon, wymieszaj.
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wymieszaj z ciastem. Masę przełóż do wysmarowanej masłem/wyłożonej papierem do pieczenia foremki np. tortownicy o średnicy ok. 23 cm.