Placek drożdżowy ze śliwkami i orzechami włoskimi
„ Zakłady Tłuszczowe w Kruszwicy właśnie wypuściły na rynek nowy produkt - Margarynę Maestra w ekskluzywnym czarnym opakowaniu. Dostępna jest w trzech wersjach : do ciast drożdżowych, do ciast kruchych i do kremów.
Tydzień temu zawitał do mnie, jak i zresztą pewnie do innych osób zarejestrowanych w serwisie Z pierwszego Tłoczenia, kurier przynosząc mi niewielką paczuszkę z tymi właśnie produktami. Od razu je spróbowałam i rzeczywiście różnią się nieco smakiem. Ale przede wszystkim , jak wynika z załączonej ulotki, różnią się od innych margaryn dostępnych na rynku zawartością lecytyny słonecznikowej i specjalnie dobranych olejów roślinnych poprawiających ubijalność ciasta i łączenie składników. Dziś wypróbowałam tę do ciast drożdżowych. Przy okazji zużyłam resztki mrożonych śliwek z moich zimowych zapasów.
Do tej pory ciasta drożdżowe piekłam zawsze z masłem. Trochę się wahałam czy zmienić dotychczasowe przyzwyczajenia, ale w końcu postanowiłam zaryzykować. Szczególne obiekcje miałam przy polewie. Okazały się jednak zupełnie nie uzasadnione. Nie wyczuwa się żadnej różnicy w smaku, a ciasto pięknie wyrosło, ma ładny złoty kolor i jest pyszne. Polecam ten przepis do wypróbowania szczególnie jesienią, kiedy pod dostatkiem będzie świeżych owoców.”
Placek drożdżowy ze śliwkami
i orzechami włoskimi
Składniki na dużą blachę:
Ciasto:
550g mąki
100g stopionej margaryny
25g świeżych drożdży
75g cukru
2 żółtka
250ml mleka
1 łyżka domowego ekstraktu waniliowego
szczypta soli
500g śliwek (u mnie mrożone)
Polewa:
100g cukru
30g margaryny
2 łyżki miodu
4 łyżki śmietanki
200g grubo posiekanych orzechów włoskich
Utrzeć drożdże z 1 łyżeczką cukru, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.
Żółta utrzeć z pozostałym cukrem i szczyptą soli do białości.
Przesiać mąkę do miski. Dodać wyrośnięty zaczyn, żółtka utarte z cukrem, letnie mleko, ekstrakt waniliowy i przestudzoną margarynę. Wyrobić na gładkie elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Powinno podwoić swoją objętość.
Rozmrozić śliwki i każdą przekroić na cztery części.
Wsypać cukier na patelnię. Dodać margarynę, miód i śmietankę. Zagotować, aby powstała gładka masa. Wsypać posiekane orzechy, zamieszać i przestudzić.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na desce. Rozwałkować na prostokąt odpowiadający wielkości formy w której będziemy je piec. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki, skórką do dołu. Rozprowadzić łyżką delikatnie polewę na śliwkach. Przykryć i zostawić na 20-30 minut aby nieco podrosło.
Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.