Pizzerinki z ciasta drożdżowego

Pizzerinki z ciasta drożdżowego

Zdjęcie - Pizzerinki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pizzerinki z ciasta drożdżowego to pomysł na przekąskę idealną na spotkanie ze znajomymi. Nadają się też do spakowania na podróż czy do lunchboxa. Do przygotowania pizzerinek użyłam oleju Kujawskiego z ziołami (pomidor, czosnek, bazylia).

Kujawski z ziołami to połączenie oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia z naturalnymi, aromatycznymi ziołami. Olej ten nadaje się do smażenia, pieczenia, sałatek oraz marynat. Znakomicie podkreśla smak różnych dań.

Kujawski z ziołami występuje w 8 wariantach smakowych.

Składniki na pizzerinki z ciasta drożdżowego:

(12 sztuk)

  • 300 g mąki (2 szklanki)
  • 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • 170 ml lekko ciepłej wody
  • 5 łyżek oleju Kujawskiego z ziołami (pomidor, czosnek,bazylia)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 5 łyżek pesto z suszonych pomidorów
  • 250 g pieczarek
  • 100 g sera mozzarelli
  • 100 g szynki lub salami

Zdjęcie - Pizzerinki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec muffiny o smaku pizzy?

Najpierw robię rozczyn:

Świeże drożdże kruszę do miski, zasypuję łyżeczką cukru i zalewam lekko ciepłą wodą (ok. 1/2 szklanki). Mieszam i zostawiam na ok. 10 minut, aby dać drożdżom czas na “ruszenie”.

Z drożdży suchych nie robię rozczynu – dodaję je wtedy bezpośrednio do reszty składników.

Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, resztę wody, 4 łyżki oleju Kujawskiego z ziołami i rozczyn. Zagniatam przez chwilę do połączenia się składników. Posypuję ciasto drożdżowe delikatnie mąką i przykrywam ściereczką, odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min. do wyrośnięcia.

Pieczarki obieram, kroję w kostkę i podsmażam na patelni na 1 łyżce oleju Kujawskiego z ziołami. Pieczarki smażę do momentu, aż cała woda odparuje, po czym studzę.

Szynkę albo salami kroję w drobne kwadraty.

Ser mozzarella ścieram na tarce.

Wyrośnięte ciasto na pizzerinki wykładam na blat oprószony mąką. Wałkuję na kwadrat, smaruję pesto z suszonych pomidorów, na to wykładam pieczarki, szynkę i ser. Zwijam w rulon i kroję w krążki o grubości 2 cm. Z jednego rulonu wychodzi 12 sztuk.

Pizzerinki z ciasta drożdżowego układam na blachę wyłożoną papierem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pizzerinki piekę przez ok. 25-30 min. w temperaturze 180 stopni C. 

Zdjęcie - Pizzerinki z ciasta drożdżowego - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 105 min.
Stopień trudności: średnio trudne

Kategorie przepisów