Pizza z kalafiora - bez mąki / bezglutenowa
Fenomenalna. Nie będę ukrywać, że jest to jeden z najlepszych eksperymentów, jakie kiedykolwiek popełniłam w mojej kuchni.
Wersja na cieście z kalafiora jest oczywiście odmienna w smaku od tej tradycyjnej, ale śmiem twierdzić, że spokojnie może z nią konkurować , a już na pewno niejedna pizza z pizzerii nawet do pięt jej nie dorasta . Na dowód, taka mała wymiana zdań w domu:
Tata: ... a nie ma więcej tej pizzy? Ja: No już zjedzona. A wiesz z czego było ciasto? T: Nie... Ja: Z kalafiora, bez mąki T: Aaa... a nawet lepsza
Abo od Mamy: Smaczna. Powiedziałabym nawet, że przepyszna!
pizza idealnie trzyma swój kształt, nie łamie się, nie kruszy
Jeśli smakowe rekomendacje to nadal za mało, by Was przekonać, wrzućmy na tapetę kwestie zdrowia. Pizza, jako bez mąki, sprawdzi się w diecie bezglutenowej, lub po prostu na zwykłej diecie. Przy odpowiednich składnikach, może być naprawdę niskokalorycznym daniem. Ja co prawda poszalałam z dodatkową porcją sera i boczkiem, choć to i tak nie zmienia faktu, że ma sporo kalorii mniej od klasycznej wersji :)
PS Radzę ją zrobić od razu z podwójnej porcji :)
Pizza została przygotowana w ramach Lutowego Wyzwania Blogerek i Blogerów z okazji Międzynarodoweg Dnia Pizzy - jak wyzwanie, to wyzwanie! Wersja z kalafiorem kilkukrtonie mignęła mi w sieci, choć chyba największą inspirację zaczerpnęłam od Sweet Cannela. Mimo że MDP był tydzień temu, który oczywiście uczciłam (pizzą na cienkim spodzie), to jednak blogerksie wyzwanie było idealną okazją, by w końcu się z przepisem zmierzyć.
W lutowym wyzwaniu udział wzieli:
Organizatorki:
PAULINA www.mojapasjasmaku.blogspot.com
MARTA www.magicznezyciemarty.pl
Zaproszone blogerki i blogerzy:
MONIKA www.papryczkaa.blogspot.com
GOSIA www.daylicooking.pl
IWONA www.izioni-smaki.blogspot.com
EWA www.ewakuchennie.blogspot.com
JUSTYNA www.tysiagotuje.pl
MARZENA www.zaciszekuchenne.blogspot.com
BEATA www.staregary.blogspot.com
PATRYK I ADA www.cookpl.blogspot.com
MAGDA www.only-my-simple-kitchen.blogspot.comno i ja :)
Zapraszam na ich blogi!
Składniki na spód do pizzy:
- średniego rozmiaru kalafior
- jajko
- pół szklanki seru typu parmezan (twardy, podpuszczkowy) - starty na najdrobniejszych oczkach (lub kupiony już starty)
- płaska łyżeczka bazylii
- płaska łyżeczka oregano
- szczypta soli i pieprzu
Składniki na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów bez skórki, krojonych (ok. 400 g)
- mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- łyżka oleju rzepakowego do smażenia
Dodatki do pizzy:
- czerwona cebula
- boczek (pokrojony w kostkę, lekko podsmażony)
- mozzarella
- parmezan
- rukola
Przygotowanie sosu: (trwa ok. godziny, więc najlepiej zacząc od niego)
Cebulę pokroić w niedużą kostkę i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem. Następnie dodać drobno posiekany czosnek, smażyć z cebulą 2-3 minuty, po czym wlać na patelnię pomidory z puszki. Dodać zioła, przyprawy, cukier i wymieszać całość. Smażyć bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż do wyparowania wody - sos ma być bardzo gęsty. W trakcie smażenia sprawdzić smak - ewentualnie dodać cukru/przypraw wedle własnego gustu.
Przygotowanie ciasta: Kalafor podzielić na różyczki (bez twardych części) i porcjami rozdrabniać w malakserze - powstanie coś na kształt drobnego, sypkiego, ziarnistego ryżu. W garnku zagotować wodę (na ok. 5 cm) i na wrzątek wrzucić rozdrobniony kalafior - kiedy woda ponownie się zagotuje zmiejszyć ogień i gotować 10 minut. Po tym czasie odcedzić: na durszlaku wyłożyć gazę / tetrową ściereczkę i na nią wsypać kalafior. Docisnąć go łyżką, by puścił nadmiar wody i odstawić do przestygnięcia. Kiedy już ostygnie, należy zwinąć ściereczkę z kalafiorem w środku i wycisnąć nadmiar wody. Ważne: należy zrobić to bardzo dokładnie, najlepiej podzielić kalafior na dwie części i każdą wyciskać z osobna. Odciśnięty kalafior przełożyć do miski i wymieszać go dłonią z jajkiem, serem, ziołami i przyprawami.
Pieczenie: Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, lekko posmarować go olejem, następnie wyłożyć ciasto. Uformować z niego okrąg o grubości ok. 1 cm. Podpiec w piekarniku przez ok. 30-35 minut (jeśli wcześniej zacznie się rumienić, przykryć papierem). Po wstępnym pieczeniu rozsmarować na cieście sos pomidorowy*, wysypać tartą mozzarellę, wyłożyć cebulę i boczek. Na koniec posypać całość parmezanem i raz jeszcze wstawić do piekarnika na ok. 5 minut - składniki się podgrzeją, a ser rozpuści. Przed podaniem wyłożyć na wierzch rukolę. Smacznego!