Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi

Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi

Zdjęcie - Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ta pizza powstała na specjalne życzenie jednej z czytelniczek bloga. Tak właściwie, to myślałem, że mi się upiecze i nie będę musiał jej robić. Jednak fanki bywają wytrwałe w swoich prośbach i nie było wyjścia. Koniec końców ustaliliśmy, że będzie sezonowa. Ja przeforsowałem dynię, a Karolina ser pleśniowy. Do tego trochę włoskich orzechów i rukoli, które wspaniale się komponują z wymienionymi wcześniej dodatkami. Pizzę upiekłem na moim ulubionym cieście: cienkim i chrupiącym tak, jak zwykło się ją jadać we Włoszech. Gorąco polecam! Przepis ze specjalną dedykacją dla Karoliny z futraspecjalnejtroski.pl.
Zdjęcie - Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
* SKŁADNIKI na 4 duże pizze
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 ml letniej wody
Dodatki:
  • 400 g sera z niebieską pleśnią (u mnie Danish Blue)
  • 400 g ulubionej dyni
  • 120 g orzechów włoskich
  • 120 g rukoli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek



* PRZYGOTOWANIE Ciasto Mąkę połącz z solą, cukrem i suchymi drożdżami (jeśli używasz). Drożdże świeże rozpuść w leniej wodzie, którą następnie wlej do ciasta wraz z oliwą. Wymieszaj wszystkie składniki łyżką i zagnieć ciasto. Powinno być gładkie, miękkie i elastyczne. W razie potrzeby dolej więcej wody lub podsyp mąką. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj ją oliwą i umieść w dużej misie, którą przykryj następnie ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na półtorej godziny.
Dodatki Ser pokrusz i wymieszaj w salaterce z oliwą. Dynię obierz i umyj, a następnie pokrój na cieniutkie plasterki za pomocą największych oczek tarki, mandoliny lub obieraczki do warzyw. Orzechy posiekaj, a rukolę umyj i osusz.
Pieczenie Rozgrzej piekarnik do 280°C. Ciasto podziel na 4 równe porcje. Każdą rozwałkuj na średnicę ok. 30 cm na posypanym mąką blacie. Placki posmaruj serem wymieszanym z oliwą, zostawiając suche brzegi. Rozłóż równomiernie plasterki dyni, a następnie posyp całość orzechami. Każdą pizzę piecz na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pizzy przez 8-10 minut, aż ser się roztopi, a spód zarumieni. Podawaj od razu, posypując uprzednio rukolą.
*
Zdjęcie - Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pizza bianca z serem pleśniowym, dynią, rukolą i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów