Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi

Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi

Ostatnio bardzo lubię robić biancę. Lekkie chrupiące ciasto, przypominające podpłomyk, pokryte białym śmietanowym sosem na bazie mascarpone i podane z sezonowymi dodatkami. Gdy trwa boom na szparagi, to zazwyczaj one królują na mojej pizzy, ale któregoś dnia nakupiłem trochę za dużo botwinki i postanowiłem ją wykorzystać. To był świetny pomysł! Pizza bianca z botwinką, kozim greckim serem feta i orzechami włoskimi smakuje znakomicie! Pachnąca wiosną, pomalowana burakami na różowo i przyjemnie chrupiąca. Do tego chlust dobrej oliwy z oliwek i nic więcej do szczęścia nie potrzeba. ? Jeśli lubicie niestandardowe i sezonowe połączenia, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Pizza bianca z botwinką z pewnością miło Was zaskoczy. ?

Zdjęcie - Pizza bianca z botwinką, kozim serem feta i orzechami włoskimi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pizza bianca z botwinką, serem kozim i orzechami włoskimi Łukasz Ostatnio bardzo lubię robić biancę. Lekkie chrupiące ciasto, przypominające podpłomyk, pokryte białym śmietanowym sosem na bazie mascarpone i podane z sezonowymi dodatkami.… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska

Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 30 minut 30 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
Ocena 5.0/5 ( 1 zagłosowano )

SKŁADNIKI

Ciasto na pizzę:

  • 250 g dobrej mąki pszennej
  • 7 g drożdży instant (1 saszetka)
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek plus do posmarowania
  • 150 ml letniej wody

 

Dodatki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 100 g koziego sera feta
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • chlust oliwy z oliwek
  • sól

PRZYGOTOWANIE

Ciasto na pizzę

  1. Mąkę wymieszaj z solą, cukrem, drożdżami i oliwą. Wlewaj powoli letnią wodę i zacznij zagniatać ciasto na stolnicy uprzednio wysypanej mąką przez 5-10 minut aż przestanie być klejące i stanie się elastyczne. 
  2. Z ciasta uformuj kulę, posmaruj je oliwą, wstaw do miski i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. Wyrośnięte ciasto zagnieć ponownie i podziel je na 4 porcje.

 

Przygotowanie pizzy

  1. Piekarnik wraz z blachą nagrzej do maksymalnej temperatury (u mnie 280°C).
  2. Botwinkę oczyść, buraczki pokrój w plasterki, a łodygi oraz listki posiekaj. Mniejsze listki możesz pozostawić do dekoracji.
  3. Kulki ciasta rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na dyski o średnicy ok. 24 cm.
  4. Mascarpone wymieszaj z otartym ząbkiem czosnku, chlustem oliwy z oliwek oraz solą. Posmaruj nim placki pizzy.
  5. Na pizzy ułóż botwinkę, posiekane orzechy włoskie oraz pokruszony ser feta.
  6. Pizzę ułóż na rozgrzanej blasze i piecz 5-8 minut, aż spód ładnie się zarumieni.
  7. Podawaj z chlustem oliwy z oliwek i mniejszymi listkami botwinki.

Kategorie przepisów