Pizza alpejska


Mariaż Włoch i Szwajcarii na jednej pizzy. Bez sosu pomidorowego, za to ze śmietaną.
"To nie prawdziwa pizza, to podróbka" orzekł mój syn, co oczywiście nie przeszkadzało mu w pochłonięciu trzech całkiem sporych kawałków.
Składniki:
500g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
7g drożdży instant
około 320ml ciepłej wody
80g sera Gruyere (dałam 100g)
250g kwaśnej śmietany
1 duża czerwona cebula
140g włoskiego salami
odrobina listków świeżego majeranku
sól i pieprz do smaku.
Wykonanie:
W dużej misie wymieszać mąkę, sól i drożdże. Stopniowo dodawać wodę mieszając rękami, aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta. Zagniatać ciasto przez około 10 minut, po czym podzielić na dwie kule i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie wymieszać stary ser ze śmietaną i doprawić do smaku solą i pieprzem. Blat oprószyć mąką, wyłożyć na niego kulę ciasta i rozciągnąć ją na jak najcieńsze ciasto. To samo zrobić z drugą kulą. Ja natomiast skorzystałam z gotowej blachy na pizzę, którą nasmarowałam odrobiną oliwy. Na wierzch cista nałożyć masę śmietanowo-serową, a na niej z kolei rozłożyć krążki czerwonej cebuli oraz salami. Piec w piekarniku nagrzanym do 240C przez około 10 minut. Po wyjęciu rozłożyć na pizzy listki majeranku i podawać.

Przepis Gennaro Contaldo zaczerpnięty z książki pt. "Two greedy italians eat Italy".