Piwne precle

Piwne precle

Zdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od czasu do czasu zerkam do archiwum bloga, aby zobaczyć co piekłam 365 dni temu. Tym sposobem okazało się, że prawie rok temu robiłam  precle nadziewane serem. Były niezwykle apetyczne i sama się sobie dziwię, że minęło tyle czasu bez kolejnego pieczenia precli. Trzeba to nadrobić!

Dziś jednak decyduję się na bardziej klasyczną wersję, bo ich piwną. W końcu precle to idealna przekąska do piwa, więc uznałam, że piwo w cieście będzie dobrym pomysłem. Wierzch precli posypałam solą himalajską, ale możecie wybrać zioła lub np. ziarna.

Tutaj przypominam filmik jak dokładnie formować precle, ponieważ byłoby to trudne do opisania słowami, a poniżej sprawdzony przepis. Zachęcam do upieczenia

Zdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Piwne precle - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Piwne precle Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 50 min. Czas pieczenia: 18 min. Całkowity czas: 2 godz. 8 min. Porcje: 6 Składniki

  • 400g mąki
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 270 ml letniego piwa
  • jajko
  • 50 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Wierzch:
  • białko
  • sól gruboziarnista
  • Do gotowania:
  • litr wody
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
Przepis
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i jajko.
  2. W rondlu podgrzewamy piwo z masłem, aby było letnie, a tłuszcz się rozpuścił. Wlewamy je stopniowo do suchych składników i wyrabiamy ciasto 5 minut.
  3. Po tym czasie zostawiamy ciasto w misie na 1,5 h.
  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 6 części. Z każdej z nich robimy długi, cienki wałeczek i formujemy precle (jak w filmie). Kładziemy ja na blasze wyłożonej pergaminem.
  5. Gotujemy wodę z sodą oczyszczoną. Uformowane precle wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy po 30 sekund z 1 strony i po 30 sekund z drugiej. Przekładamy ponownie na blachę.
  6. Ugotowane precle smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy gruboziarnistą solą.
  7. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez 15-18 minut, aż precle będą rumiane.
  8. Studzimy na kuchennej kratce, podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.

Kategorie przepisów