Pity pełnoziarniste z zaatarem
Arabskie chlebki pita gościły u nas na blogu już kilkakrotnie. Zarówno te pieczone np. z czosnkiem i ziołami, na słodko, ale również z grilla.
Te płaskie chlebki uważam za wspaniały wynalazek, ponieważ można je przeciąć i wypełnić ulubionymi dodatkami np. mięsem, czy warzywami, sosem, czy kaszą.
W wersji pełnoziarnistej są do tego jeszcze korzystniejsze dla naszego zdrowia, a posypane aromatyczną przyprawą zaatar przenoszą nas na chwilę do innej krainy. Oczywiście egzotyczną przyprawę można zastąpić inną ulubioną, to tylko propozycja, a wszelkiego rodzaju modyfikacje są tutaj dozwolone.
Pity pełnoziarniste z zaatarem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min. Porcje: 4 Składniki- 250 g mąki pszennej razowej typ 2000/pełnoziarnistej
- 100 g mąki pszennej chlebowej
- łyżeczka drożdży instant
- 180 ml letniej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki przyprawy zaatar (sumak + sezam + tymianek) lub innej przyprawy np. suszonych płatków chilli
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką, aby było gładkie i elastyczne. Dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą spłaszczamy. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem/matą silikonową. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
- Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte pity smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy zaatarem lub inną ulubioną przyprawą.
- Pity pieczemy przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.