Pity pełnoziarniste z zaatarem

Pity pełnoziarniste z zaatarem

Zdjęcie - Pity pełnoziarniste z zaatarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Arabskie chlebki pita gościły u nas na blogu już kilkakrotnie. Zarówno te pieczone np. z czosnkiem i ziołami, na słodko, ale również z grilla.

Te płaskie chlebki uważam za wspaniały wynalazek, ponieważ można je przeciąć i wypełnić ulubionymi dodatkami np. mięsem, czy warzywami, sosem, czy kaszą.

W wersji pełnoziarnistej są do tego jeszcze korzystniejsze dla naszego zdrowia, a posypane aromatyczną przyprawą zaatar przenoszą nas na chwilę do innej krainy. Oczywiście egzotyczną przyprawę można zastąpić inną ulubioną, to tylko propozycja, a wszelkiego rodzaju modyfikacje są tutaj dozwolone.

Zdjęcie - Pity pełnoziarniste z zaatarem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pity pełnoziarniste z zaatarem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 15 min. Całkowity czas: 2 godz. 15 min.

Porcje: 4

Składniki
  • 250 g mąki pszennej razowej typ 2000/pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • łyżeczka drożdży instant
  • 180 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki przyprawy zaatar (sumak + sezam + tymianek) lub innej przyprawy np. suszonych płatków chilli

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką, aby było gładkie i elastyczne. Dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą spłaszczamy. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem/matą silikonową. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte pity smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy zaatarem lub inną ulubioną przyprawą.
  5. Pity pieczemy przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów