Piszinger

Piszinger


Zdjęcie - Piszinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Znowu powieje wspomnieniami i sentymentami;)
Znowu wyciągnęłam staroć.
Kolejny przepis z dawnych lat, do którego bardzo często wracam.
Przepis prosty, a wypiek, którego nie trzeba wypiekać, zawsze się udaje;)

Przedstawiam Wam moją ukochaną, klasyczną wersję, czekoladowego piszingera.
Takiego wafla robię od zawsze, lepszego nie jadłam, a próbowałam wiele jego wersji.

Wafla ,zawsze przekładam masą czekoladową, zrobioną na bazie mleka w proszku, gorzkiego kakao, masła i cukru.

Mój piszinger nie ma sobie równych!:)

Niebo w gębie!

Składniki:

  • 1.5 opakowania prostokątnych lub okrągłych, suchych wafli tortowych
  • 1.5 szklanki mleka w proszku
  • 125ml mleka
  • 4 łyżki gorzkiego, dobrego kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 250g masła
  • dżem wiśniowy (lub inny)
  • odrobina rumu
  • kokos do posypania

Masło, mleko, cukier zagotować.
Dodać kakao, mleko w proszku.
Dokładnie wymieszać trzepaczką, by nie było grudek, cały czas trzymając na niewielkim ogniu.
Masa ma lekko zgęstnieć.
Lekko wystudzić, dodać rum do smaku.
Gotową masą przełożyć blaty wafla.
Każdy blat dobrze docisnąć do poprzedniego.
1-2 wafle pomiędzy czekoladowymi warstwami, posmarować dżemem dla złamania smaku.
Ostatniego wafla można posypać kokosem.
Gotowego wafla włożyć w chłodne miejsce i schłodzić.
Najlepszy jest na drugi dzień, kiedy wafle zrobią się miękkie.

Zdjęcie - Piszinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piszinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piszinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piszinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piszinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piszinger - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów