Pilaw z kurczaka z nutą szafranu

Pilaw z kurczaka z nutą  szafranu

Wśród przepisów Nigelli znalazłam kolejny, który mi posmakował. Egzotyczny pilaw z kurczakiem to świetne danie na takie gorące dni jakie nadchodzą.

Zdjęcie - Pilaw z kurczaka z nutą  szafranu  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Nigella Lawson "Lato w kuchni przez okrągły rok"

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 200 g jogurtu greckiego
  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • pół łyżeczki znamion szafranu
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 15 g masła
  • 2-3 łyżki oleju arachidowego
  • 500 g ryżu basmati
  • 3-4 strączki kardamonu, rozgniecione
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 50 g płatków migdałów
  • 25 g orzeszków pinii
  • 3-4 łyżki pistacji
  • mały pęczek świeżej pietruszki

Kurczaka marynować w jogurcie, cytrynie i cynamonie. Znamiona szafranu namoczyć w bulionie. W dużej patelni rozgrzać masło z olejem i dodać ryż, wszystko wymieszać, aż ryż zacznie błyszczeć. Wlać bulion z szafranem, dodać strączki kardamonu, sok, skórkę z cytryny i poczekać aż płyn zacznie wrzeć. Gotować pilaw około 10 minut aż cały płyn zostanie wchłonięty. W tym czasie wyjąć kurczaka z marynaty, usmażyć go na złoto. Dodać go do ryżu. Wszystkie orzechy oprócz pistacji, wsypać na suchą patelnię i prażyc je lekko brązowy kolor. Dodać je do pilawu z posiekana pietuszką. Na wierzchu rozsypać pistacje.

Smacznego:)

Kategorie przepisów