Pikle na zimę

Propozycje słoikowa: tym razem mieszane warzywa w postaci pikli. Połączenie papryki, cukinii oraz ogórków. Będą świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.
Ładny złoty kolor to zalewa z dodatkiem kurkumy.
Pikle: ogórki, cukinia, papryka - Laura
SKŁADNIKI:
Czosnek i imbir obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z olejem i pozostałymi przyprawami, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Warzywa ułożyć w słoikach.
Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
Pasteryzować ok. 10 minut.
Ładny złoty kolor to zalewa z dodatkiem kurkumy.

- 3 kg ogórków i cukinii (takich na gotowo: bez pestek i skórek)
- 1/2 kg czerwonej cebuli
- 3-4 czerwone papryki
- 3 płaskie łyżki soli
- 3 łyżeczki sproszkowanego chilli
- 3 łyżeczki kurkumy
- 1 główka czosnku
- 6 łyżek oleju
- 0,5 litra octu jabłkowego 5 %
- 1 szklanka cukru
Czosnek i imbir obrać. Czosnek pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z olejem i pozostałymi przyprawami, dodać do warzyw i dokładnie wymieszać. Warzywa ułożyć w słoikach.
Zagotować ocet i rozpuścić w nim cukier, gorącym zalać ogórki.
Pasteryzować ok. 10 minut.