Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce

Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce

Chyba większości z nas zdarza się mieć ochotę na coś mniej zdrowego. Przychodzą nam na myśl wówczas soczyste hamburgery, złociste frytki, aromatyczny kebab, albo kurczak w kruchej, pikantnej panierce. Nie trzeba być dzieckiem, by nie chcieć czasami ulec słabości do ulicznych fast foodów. Gorzej, jeśli akurat w takim momencie znajdujemy się w mieście. Ja czasami ulegam swoim pociechom i funduję im taką ucztę. Ba! Nawet sama im ją nieraz przygotowuję we własnej kuchni!

Najbardziej lubię przygotowywać w ten sposób udka kurczaka. Są wygodne do jedzenia palcami, na tyle duże, by móc usmażyć ich kilka i jednocześnie na tyle małe, by w stosunkowo krótkim czasie osiągnąć idealny stopień wysmażenia zachowując jednocześnie soczystość. Gruba chrupiąca panierka niczym nie ustępuje tej ze znanej sieciówki i świetnie zatrzymuje smak kurczaka wewnątrz. W zależności od upodobań i potrzeb można dostosować ilość ostrej papryki, dodając jej mniej lub więcej. Ja na przykład porcję dla dzieci smażę w panierce bez dodatku chili, natomiast dorośli chętnie sięgają po ostrzejsze kąski. W ten sam sposób można przygotować także kawałki piersi kurczaka, podudzia lub skrzydełka. Należy tylko pamiętać o dostosowaniu czasu smażenia do wielkości i rodzaju mięsa.

Zdjęcie - Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

(4 porcje)

  • 1kg udek (pałek) z kurczaka
  • 250ml maślanki
  • 1 łyżka sambal oelek lub innej pikantnej pasty chili (ilość zależna od upodobań)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki mąki pszennej

panierka

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

+ olej do frytury

Przygotowanie krok po kroku:

  • Udka umyj i osusz.
  • Do  miski lub grubej foliowej torby wlej maślankę, dodaj chili, koncentrat pomidorowy, sos sojowy, mąkę oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj do masy mięso i pokryj je dokładnie.
  • Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin (minimum 2 godziny, można na noc – im dłużej mięso będzie się marynowało, będzie smaczniejsze)
  • 15-30 minut przed smażeniem wyjmij udka z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej. Lepiej się wówczas usmażą.
  • W drugiej misce wymieszaj oba rodzaje mąki z papryką.
  • Obtaczaj dokładnie udka w mące. Nie otrząsaj zbyt mocno mięsa z marynaty, przeciwnie próbuj zebrać jej jak najwięcej, dzięki temu panierka będzie grubsza.
  • W szerokim garnku rozgrzej około 1l oleju rzepakowego do temperatury 140°C.
  • Wkładaj po kilka udek do frytury i smaż na złoty kolor około 10-12 minut w zależności od wielkości. Odwracając co jakiś czas, aby nie spiekły się od spodu.
  • Po usmażeniu odsącz  z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • Podawaj z frytkami i surówką.

Smacznego!

Take Our Poll

Zdjęcie - Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pikantne udka kurczaka w chrupiącej panierce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów