Pikantna zupa z dyni i mleka kokosowego

Pikantna zupa z dyni i mleka kokosowego

Pyszny krem z dyni i mleka kokosowego. Pikantny i aromatyczny - idealny na jesienne dni.
Zdjęcie - PIKANTNA ZUPA Z DYNI I MLEKA KOKOSOWEGO - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pikantna zupa z dyni i mleka kokosowego

SKŁADNIKI:

  • 1 średniej wielkości dynia Hokkaido
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 szklanki bulionu (warzywny lub z kurczaka)
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • opcjonalnie 2-3 listki limonki kaffir
  • 2 łyżki oleju
  • 2-4 łyżeczki czerwonej pasty curry, do smaku
  • sól do smaku
  • płatki chilli po posypania

Dynię dokładnie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki.
Cebulę i czosnek obierz. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek posiekaj.
W rondlu z grubym dnem rozgrzej olej, wrzuć cebulę oraz czosnek. Smaż aż lekko się zezłoci.
Dodaj pokrojoną dynię, listki limonki i zalej bulionem. Gotuj do miękkości dyni.
Usuń listki i zmiksuj na krem, dodaj mleko kokosowe, dopraw pastą curry i solą. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
Przed podaniem możesz posypać płatkami chilli.

 

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów