Pikantna zupa z czerwoną soczewicą

Pikantna zupa z czerwoną soczewicą
Pożywna, smaczna, rozgrzewająca - tak właśnie jest zupa z czerwoną soczewicą. Zjedzona po powrocie z pracy, zakupów, spaceru, w pochmurny, chłodny dzień, przywróci Was do życia. Nie trzeba już będzie wpełzać pod ciepły, gruby koc i kulić się na kanapie.

Zupę przygotujecie bardzo szybko. Jeśli nie macie ( lub nie chce się Wam przygotowywać ) bulionu, śmiało, lejcie do gara wodę. Też będzie smacznie, a czas przygotowania ulegnie drastycznemu skróceniu.


Zdjęcie - Pikantna zupa z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skóry
  • 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody
  • 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku'
  • 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry )
  • 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia




Wykonanie:

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek.

Gdy cebula się zeszkli, wlać do garnka pomidory z puszki - całość gotować kilka minut.

Na tym etapie możemy zmiksować pomidory lub pozostawić kawałki - ja zmiksowałam.




Do pomidorów dolać bulion, doprowadzić do wrzenia. Następnie wsypać soczewicę i gotować zupę, od czasu do czasu mieszając, 12-15 minut.

Na koniec zupę doprawić do smaku.

Podawać posypaną siekaną kolendrą lub natką pietruszki.



Zdjęcie - Pikantna zupa z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantna zupa z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pikantna zupa z czerwoną soczewicą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !





Kategorie przepisów