Pikantna mini pizza z chorizo

Pikantna mini pizza z chorizo

Cały sekret tej pizzy leży w sosie. Możesz przygotować go np. dzień wcześniej i w sam dzień imprezy mieć znacznie mniej pracy. Jest pikantny dzięki zawartości hiszpańskiej, ostrej kiełbasy chorizo, świetnie komponuje się z lekko słodkim, drożdżowym ciastem pizzy.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na wierzchu ułożyłam kawałki pleśniowego sera, możecie użyć innego np. żółtego lub mozzarelli.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 14 małych pizz

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pikantna mini pizza z chorizo

Agata, 29 grudnia 2014

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Na patelnię wlej oliwę, dodaj pokrojone w plasterki chorizo, smaż na małym ogniu, aż lekko się zarumienią i uwolnią swój paprykowy aromat. Dodaj cebulę i czosnek, duś , aż staną się miękkie. Dolej pomidory, przypraw do smaku solą, pieprzem i melasą. Odstaw do ostygnięcia.

Wszystkie składniki spodu zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności, dodaj więcej mąki. Miskę z ciastem owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformuj okręgi mniejsze od dłoni. Na wierzch każdego ułóż porcję sosu, na nim kawałki sera. Odstaw na kwadrans. Piecz do zarumieniania w temp. 210 oC (około kwadransa). Podawaj na ciepło lub jako zimną przekąskę.

Zdjęcie - Pusty - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów