Pigwówka trochę korzenna i bardzo aromatyczna


Do tej pory pigwówkę robiłam w najprostszy sposób: przesypywałam owoce pigwowca cukrem zalewałam alkoholem, po jakimś czasie przecedzałam i już.
Teraz zachciało mi się czegoś trochę innego...
Co prawda na święta nie zdążę, ale za rok, jak nastawię wcześniej...
Składniki:
1-1,5 kg owoców pigwowca
1/2-1 kg cukru
1 cytryna
1 pomarańcza
laska wanilii
2 kawałki cynamonu
4 goździki
kawałek imbiru
1/2-3/4 litra wódki 50%
1 szklanka białego porto
Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wydłubać pestki. Układać owoce w słoju warstwami, przesypując cukrem. Odstawić na 1-2 dni w ciepłe miejsce. Następnie zalać owoce alkoholem, dodać przyprawy, skrojoną cienko skórkę cytryny i pomarańczy, sok z cytryny i pomarańczy oraz porto.
Odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni.
Odcedzić, przefiltrować, można odłożyć do dalszego leżakowania.
Smacznego :)
