Piersi kurczaka z farszem wiosennym

Przepisów na faszerowane piersi kurczaka jest nieskończenie wiele. To jeden z nich – z farszem z pora, pieczarek, zieleniny i apetycznie ciągnącego się sera. Tak nadziane kieszonki smakowały wszystkim i jestem w pełni usatysfakcjonowana przepisem.
Jest to dobra propozycja na niedzielny obiad – również Wielkanocny ;)
Wbrew nazwie, myślę, że tę potrawę można z powodzeniem przygotować także o innej porze roku niż wiosna ;)

PIERSI KURCZAKA Z FARSZEM WIOSENNYM
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka,
1 nieduży por,
4-5 szt. pieczarek,
100g sera żółtego (np. gouda lub tylżycki),
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki posiekanych listków bazylii,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka klarowanego masła,
1 duże jajko,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia,
sól i pieprz
Mięso umyć i osuszyć. Każdą porcję poziomo naciąć ostrym nożem tak, by powstała kieszeń. Natrzeć ją solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pieczarki i por drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać ze startym serem, posiekaną natką i bazylią, doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszme tym napełnić kieszenie, spiąć wykałaczkami (ja nie spinałam – jak się dobrze upchnie, to nie powinno nic wylatywać ;))
Każdą porcje obtoczyć w jajku roztrzepanym z łyżką wody i w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na rumiano na oleju. Następnie przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika na ok. 15-20 minut aby dopiekły się w środku.
Podawać z ziemniakami (u mnie pieczone) i surówką.
(źródło: książeczka „Pomysły na dania z młodymi warzywami” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”)
Jest to dobra propozycja na niedzielny obiad – również Wielkanocny ;)
Wbrew nazwie, myślę, że tę potrawę można z powodzeniem przygotować także o innej porze roku niż wiosna ;)

PIERSI KURCZAKA Z FARSZEM WIOSENNYM
(na 4 porcje)
4 filety z piersi kurczaka,
1 nieduży por,
4-5 szt. pieczarek,
100g sera żółtego (np. gouda lub tylżycki),
1 pęczek natki pietruszki,
2 łyżki posiekanych listków bazylii,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka klarowanego masła,
1 duże jajko,
bułka tarta do panierowania,
olej do smażenia,
sól i pieprz
Mięso umyć i osuszyć. Każdą porcję poziomo naciąć ostrym nożem tak, by powstała kieszeń. Natrzeć ją solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Pieczarki i por drobno pokroić i podsmażyć na maśle. Wymieszać ze startym serem, posiekaną natką i bazylią, doprawić solą i pieprzem do smaku. Farszme tym napełnić kieszenie, spiąć wykałaczkami (ja nie spinałam – jak się dobrze upchnie, to nie powinno nic wylatywać ;))
Każdą porcje obtoczyć w jajku roztrzepanym z łyżką wody i w bułce tartej. Usmażyć z obu stron na rumiano na oleju. Następnie przełożyć na blachę i włożyć do piekarnika na ok. 15-20 minut aby dopiekły się w środku.
Podawać z ziemniakami (u mnie pieczone) i surówką.
(źródło: książeczka „Pomysły na dania z młodymi warzywami” z serii „Biblioteczka Poradnika Domowego”)
