Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami

Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami


Roasted goose breast with oranges and apples
Zdjęcie - Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Piersi gęsi pieczone z pomarańczami i jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

3 gęsie piersi

sól

pieprz

majeranek

2 pomarańcze

4 jabłka

1 łyżeczka

estragonu

1 łyżeczka majeranku

Wykonanie.

Mięso natrzeć przyprawami, odstawić przynajmniej na 1 h. Opiec i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dołożyć ćwiartki pomarańczy oprószone estragonem i piec około 1,5 h. Dodać ćwiartki jabłek posypane majerankiem i piec mięsko jeszcze 10 10-15 minut. Wyjąć, chwilę odczekać i kroić pod kątem w plastry. Podawać z cząstkami jabłek i pomarańczy. Jako dodatek proponuję opiekane ziemniaczki.

Kategorie przepisów