Pierś z kurczaka z lekką sałatką obiadową

Pierś z kurczaka z lekką sałatką obiadową

Zdjęcie - Pierś z kurczaka z lekką sałatką obiadową - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Kurczak

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka umyć, lekko rozbić tłuczkiem i natrzeć olejem Oliwier. Następnie posypać solą i pieprzem. Usmażyć na rozgrzanej patelni.

Usmażoną pierś z kurczaka pokroić w plasterki.

 

 

Lekka sałatka obiadowa

Składniki:

  • ½ sałaty lodowej
  • 2 długie ogórki węże
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ kostki sera feta
  • 1 łyżeczka pestek słonecznika
  • 6 rzodkiewek
  • 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego Oliwier z oliwą z oliwek 5%
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru

Przygotowanie:

Sałatę lodową porwać na kawałki, ułożyć na nią pokrojonego w plasterki zielonego ogórka, następnie czerwoną cebulę pokrojoną w piórka i plasterki rzodkiewki. Całość posypać pokruszoną fetą.

Przygotować dressing do sałatki – połączyć olej Oliwier, ocet winny, wyciśnięty sok z cytryny. Wymieszać razem z solą, cukrem i pieprzem (dokładnie do rozpuszczenia cukru i połączenia się składników). Gotowym sosem polać przygotowaną sałatkę z sałaty lodowej i warzyw. Posypać pestkami słonecznika.

Na wierzch ułożyć wcześniej usmażone i pokrojone plastry piersi z kurczaka. Danie: pierś z kurczaka z lekką sałatką obiadową jest gotowe.

 

Czas przygotowania: 20 min.

Liczba porcji: 2

Kategorie przepisów