pierś kurczaka z tapenadą z czarnych oliwek
            
                    Iza pytała wczoraj czy mam inne zastosowania dla tapenady niż jedzenie po prostu na chlebku. Mam. Użyłam jej do roladek z piersi kurczaka, tak w ogóle to w tym celu ją zrobiłam.
Pierś kurczaka z tapenadą z czarnych oliwek
Piersi rozkroić lekko rozbić, posmarować tapenadą, zrolować i owinąć szynką dojrzewającą. Piekłam 30 minut w 180 stopniach.
Tapenada: garść oliwek, 2 ząbki czosnku, kawałek papryczki chilli, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu balsamicznego - a wszystko zmiksowane, ale tak aby zostały kawałeczki.
                
                
                Pierś kurczaka z tapenadą z czarnych oliwek
- 2 pojedyncze piersi kurczaka
 - 2 łyżki tapenady np z tego przepisu
 - 4 plasterki szynki dojrzewającej
 
Piersi rozkroić lekko rozbić, posmarować tapenadą, zrolować i owinąć szynką dojrzewającą. Piekłam 30 minut w 180 stopniach.Tapenada: garść oliwek, 2 ząbki czosnku, kawałek papryczki chilli, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu balsamicznego - a wszystko zmiksowane, ale tak aby zostały kawałeczki.