Pierś kurczaka z grzybami
Biedny ślimak skończył swoje żywota, pod moim wiekim paluchem u prawej nogi. Cholera, że też musiał przywędrować na moją wycieraczkę. Nie zauważyłam go, było ciemno a ja dla złapania powietrza czmychnęłam na taras. Oczywiście na boso, bo kapcie wędrują w dwie strony świata. Poczułam, że coś plasnęło między palcami. Taaaaa w ciemnościach dostrzegłam całą kawalkadę ślimaków. Wszyscy w strojach Adama i Ewy. Spłoszyły mnie. Uciekłam do domu. Niezły ze mnie ślimak.....ślumok.......maślak?!
Pierś kurczaka z grzybami
2 piersi drobiowe
sól, pieprz
olej
dodatkowo:
50 dag grzybów
1 cebula
4 łyżki masła
pieprz, sól
Mięso lekko rozbijamy. Nacieramy solą i pieprzem. Wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron.
Grzyby obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Pokroić w plastry. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić z masłem. Dodać ugotowane grzyby, posolić, popieprzyć. Dusić pod przykryciem około 5 minut.Zdjąć pokrywkę i pozwolić aby odparował nadmiar wody.