pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami

pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
Kolejna odsłona kurczakowego obiadu, fajny efekt a pracy niewiele. Serdecznie polecam.

Pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami
  • podwójna pierś kurczaka
  • garść czarnych oliwek
  • 5 suszone pomidory w oliwie
  • pół kostki serka "feta" favity
  • 100g (2 garście) świeżego szpinaku baby
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa, pieprz
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 plasterki żółtego sera
Zdjęcie - pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiOliwki posiekać niezbyt drobno. Pomidorki pokroić na kawałki. Szpinak poddusić na maśle, dodać fetę i doprawić, przestudzić. Płat ciasta francuskiego przekroić na pół. Naciąć boki w paseczki tak aby środek pozostał w całości a paskami można było zawinąć kurczaka. Na środku ciasta wyłożyć porcję szpinaku, na to kurczaka (nie solę bo feta i oliwki są słone) ser żółty, pomidory i oliwki, zawinąć ciastem, krzyżując paski na górze. Posmarowałam mlekiem i piekłam 40 minut w 180 stopniach.

Zdjęcie - pierś kurczaka w cieście francuskim ze szpinakiem, fetą, suszonymi pomidorami i oliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów